Home
10 listopada zwijaliśmy niezwykłe podkowy!

W ramach innowacji  pedagogicznej, dotyczącej smaków i tradycji Wielkopolski grupa uczniów z klasy czwartej SP i drugich gimnazjum wzięła udział w warsztatach kulinarnych w Rogalowym Muzeum Poznania. W tym niezwykłym, interaktywnym muzeum, uczniowie uczestniczyli w tworzeniu regionalnego przysmaku jakim jest Rogal Świętomarciński. Poznali jego skład, zasady wypieku, a degustując po kawałku tego przysmaku, rozkoszowali się jego smakiem. Ubrani w czapki "budyniówki", przy gwarze poznańskiej, wałkowali, ugniatali, kroili i zawijali ciasto. Wszyscy otrzymali pamiątkowy certyfikat Rogalowego Czeladnika.

Poza tym uczniowie obejrzeli zabudowę staromiejską z renesansowym ratuszem, pręgierzem i wagą miejską. Pozdrowili Św. Marcina  na płaskorzeźbie znajdującej się przy wejściu do kościoła na ulicy Święty Marcin. Poznali legendę poznańską opowiadającą historię wypieku Rogali Świętomarcińskich.

Renata Witczak

 

Galeria

 

Anna Maria Wesołowska

DSC_0415.JPG

Komunikaty

Rodzice pytają!

Zapraszamy Wszystkich Rodziców, którzy chcieliby podzielić się swoimi uwagami, spostrzeżeniami lub opiniami na temat relacji rodzic-szkoła-uczeń-nauczyciel do współpracy. Jesteśmy otwarci i chętnie odpowiemy na każde zapytanie, postaramy się rozwiązać nurtujące zagadnienia. Prosimy pisać na którykolwiek z podanych niżej adresów mailowych: sp1@krotoszyn.pl, g1@krotoszyn.pl z dopiskiem "Rodzice pytają". Mile widziany kontakt za pomocą poczty dziennika elektronicznego.

Z kalendarza ...


Dzisiaj jest: Środa
24 Października 2018
Europejski Dzień Otyłości
Imieniny obchodzą
Antoni, Boleczest, Filip, Hortensja,
Marcin, Rafał, Rafaela, Salomon

Do końca roku zostało 69 dni.
Zodiak: Skorpion

Sonda

Czy Państwa zdaniem dziecko czuje się w szkole bezpiecznie?